Vedtekter for elevrådet

Mål med vedtekter: Ved usikkerhet i elevrådet på hvordan noe skal gjøres, gir vedtektene svar. Dette er viktig for at elevrådet skal fungere.

§ 1 Valgprosess

a) I klassen

Valg av tillitsvalgt skal være gjennomført i løpet av de to (2) første ukene av skoleåret. Det skal velges en tillitsvalgt og en vararepresentant. Det skal være en jente og en gutt fra hver klasse (både fra eks: 8A-1 og 8A-2). De som stiller til valg bør/kan holde tale (appell) om hvorfor de skal velges, hvem de er og lignende. De som stiller til valg må være villige til å bruke tid på elevrådsarbeid. I 9 og 10.klasse kan også de som har vært med i elevrådet tidligere stille til valg på nytt.

b) Valg av Elevrådsstyre

Valg av elevrådsstyret skal være gjennomført innen fire (4) uker etter ferien. Det skal velges en elevrådsleder, en nestleder, en sekretær, en kasserer og to (2) styremedlemmer ut over dette. I tillegg velges to (2) vararepresentanter. Den som stiller til valg kan også stemme. Om en eller begge av styrevaraene er fraværende skal ikke vararepresentanten til denne personen møte i styret.

Begge kjønn skal være representert i styret. Hvis elevrådslederen har vært representert av samme kjønn i sammenhengende 3 år, kan lærerrepresentant be om et bytte av kjønn (avgjørelse tatt av rektor). De som stiller til valg må holde en tale (appell) om hvorfor de skal velges, hvem de er og lignende.

De som stiller til valg må være villig til å bruke mer tid på elevrådsarbeid enn de som kun er i elevrådet. På valgmøtet skal kun tillitsvalgte møte, ikke vararepresentanter.

Tellekorpset ved dette valget skal minimum bestå av en representant fra skoleledelsen og lærerrepresentanten i elevrådet. Eventuelt kan de i elevrådet som ikke stiller til valg også bli med i tellekorpset.

§ 2 Møteplikt, møtested, møtefrekvens, stemmerett og tale/forslagsrett

a) Møteplikt

  1. I elevrådet: Alle tillitsvalgte har plikt til å møte på elevrådsmøter, men dersom ikke representanten kan møte skal vararepresentanten representere klassen. Om ingen av disse kan møte, blir ikke klassen representert. Det skal kun møte en fra hver klasse med mindre elevrådet har innkalt flere. Lærerrepresentanten har møte og talerett i elevrådet.
  2. I styret: Alle valgte representanter har møteplikt i elverådsstyret, dersom et styremedlem er fraværende skaI en styrevararepresentant stille i møte. I tillegg har lærerrepresentanten møte og talerett i styret.

b) Møtested

  1. Elevrådet skal ha møter i egnet rom. Dersom elevrådet ikke har egnet rom å møte i, skal det jobbes for å få til dette.
  2. I elevrådsstyret.

Dersom styret ikke har eget rom med PC, internett, telefon og andre ting som er nødvendig, skal de jobbe for å få til dette.

C) Møtefrekvens

  1. I elevrådet: Elevrådet skal ha møter når det er nødvendig. Representantene tar kontakt med leder/nestleder eller lærerrepresentanten om det er noen saker vedkommende vil ta opp i elevrådet, det settes møtedato utover dette. Elevrådet har et ønske om å ha et (1) møte hver mnd.
  2. I elevrådsstyret: Styret skal møtes før elevrådsmøter, eventuelt når det er nødvendig.

d) Stemmerett

  1. I elevrådet: Den som møter fra klassen har stemmerett under avstemminger i elevrådet. Lærerrepresentant har ikke stemmerett. Dersom avstemmingen bli uavgjort, har lederen dobbelt stemme.
  2. I elevrådsstyret: Alle representanter (leder, nestleder, kasserer, sekretær og styremedlem) har stemmerett i styret. Dersom alle representanter møter, har ikke vararepresentanter stemmerett. Lærerrepresentant har ikke stemmerett. Dersom avstemming blir uavgjort har lederen dobbelt stemme.

e) Tale og forslagsrett:

  1. I elevrådet: Alle som har møterett/plikt i elevrådet har også tale og forslagsrett.
  2. I styret: Alle som har møterett/plikt i elevrådsstyret har også tale og forslagsrett.

§ 3 Elevrådets arbeid

1) Styremedlemmenes oppgaver

Leder

  • Lederen skal lede både styremøter og elevrådsmøter.
  • Lederen skal være elevenes ansikt utad.
  • Lederen skal møte i driftsstyret,
  • Lederen har ansvar for at alt som skal gjøres, blir gjort.

Nestleder

  • Nestlederen er lederens stedfortreder.
  • Nestlederen skal ta over lederens oppgaver dersom lederen ikke har mulighet for å gjøre dem (sykdom osv.).
  • Nestlederen skal møte i driftsstyret.

Sekretær

  • Sekretæren skal skrive innkalling til elevrådsmøtene, elevrådsstyremøtene og andre typer innkallinger til møter, med mindre andre avtaler blir gjort. Dette kan han/hun gjøre i skoletiden i avtale med lærer.
  • Sekretær skal skrive referater fra elevrådsmøtene, elevrådsstyremøtene og andre referater fra andre møter vedr. elevråd, med mindre andre avtaler er gjort. Dette kan han/hun gjøre i skoletiden i avtale med lærer.
  • Sekretær må påregne å bruke en del tid på elevrådsarbeid.
  • Dersom ikke leder eller nestleder kan møte i driftsstyret, skal sekretæren møte i stedet. Kasserer (ekstra styremedlem)
  • Kassereren skal ha ansvaret for økonomien til elevrådet.
  • Kassereren skal ha god kontakt med ledelsen og lærerrepresentanten.
  • Dersom ikke leder, nestleder eller sekretær kan møte i driftsstyret, skal kasserer møte i stedet for.

Styremedlem

  • Styremedlemmet har ingen faste oppgaver, men kan få oppgaver av styret. Dette kan for eksempel være presseansvarlig, miljøansvarlig eller andre kreative verv man kan fine på å trenge. Elevrådsstyret velger slike verv dersom det er ønskelig.
  • Dersom ikke leder, nestleder, sekretær eller kasserer kan møte i driftsstyret, skal styremedlemmet møte i stedet.
  • Vararepresentant i styret
  • Vararepresentanten har samme oppgaver som den han/hun trer inn for.

2) Styrets oppgaver

a) Styret har skal lære elevrådsrepresentantene om møteledelse, skriving av referater o.l. Styret skal også hjelpe elevrådsleder å holde elevrådsmøter.

b) I elevrådet

Elevrådet har ansvaret for at det blir arrangert BUK valg og trivselsdag. De skal også arbeide for at det er et godt miljø på skolen.

§ 4 Ungdomsrådet

Ungdomsrådet (tidligere BUK) har egne regler som skal følges. I tillegg kommer disse reglene.

a) Tellekorpset

Dette skal bestå av elever som ikke selv stiller til valg, samt lærerrepresentanten fra elevrådet.

b) Appell

Alle skal få muligheten til å holde en tale om hvorfor de skal velges før valget. Appellen holde i skolestua i et friminutt. Alle skal få muligheten til å høre, for å finne ut hvem de vil stemme på.

§ 6 Trivselsdag

Som et miljøtiltak, skal det arrangeres en trivselsdag på høsten, ved jul og til våren hvert år. Ved mulighet ønsker også elevrådet å arrangere en trivselsdag rett etter skolestart.

§ 7 Miljø

Miljøet på skolen skal være noe elevrådet skal jobbe med hvert år. Elevrådet skal være gode rollemodeller for de andre elevene på skolen, i tillegg til at de vil være ansiktet utad for elevene på EUS. Forventninger stilles der etter.

§ 8 FORUT

Elevrådet skal være disponible for gjennomføringen av FORUT-dagen som arrangeres hvert år.

§ 9 Dersom ting ikke fungerer

Om noe ikke fungerer, kan man klage til lærerrepresentanten i elevrådet, eller til leder/nestleder. Om nødvendig plikter til disse å gjøre noe med det som ikke fungerer.
 

Elevrådet 2019
Sosial pedagogisk rådgiver, Øyvind Holt
Rektor, Hjørdis Bjølseth

Vedtekter for elevrådet ved Elverum ungdomsskole, vedtatt skoleåret 2018/2019