Starmoen sandtak, PlanID 200202

I forbindelse med revisjon av kommuneplanens arealdel vurderer kommunen å oppheve reguleringsplanen for Starmoen sandtak. Du har nå mulighet til å komme med merknader og innspill til dette. Fristen for dette er 5. november.

Kommunestyret har vedtatt at forslag til kommuneplanens arealdel 2025-2036 (KPA) skal legges ut til offentlig ettersyn.

Ved sluttføring av plandokumentene til KPA ble det avdekket at en reguleringsplan for et nedlagt sandtak er i konflikt med nye kartlagte naturområder. Det er derfor igangsatt en planprosess for å oppheve reguleringsplanen for Starmoen sandtak, planID 200202.

Planområdet og planstatus

Reguleringsplanen for Starmoen sandtak ble vedtatt i 2002 og omfatter deler av gbnr. 52/136 , langs Starmovegen. Arealet er på cirka 81 daa og er regulert til råstoffutvinning, adkomstveg og vegetasjonsskjerm.

I gjeldende kommuneplan er arealet avsatt til massetak. Det er tatt ut masser i tråd med den gjeldende planen, men sandtaket er nå nedlagt og planen er ikke gjennomført i sin helhet. Det gjenstår mye arealer for uttak, som i dag er skogsarealer. 

Et kart der et område er markert med en stiplet svart linje. Kartet har gule og grønne områder. - Klikk for stort bildeAvgrensning av gjeldende plan.

Bakgrunn for opphevelse av planen

Som del av prosessen for revidert KPA er naturtypen Rik sandfuruskog kartlagt og vurdert for deler av kommunen. Rik sandfuruskog er furuskog på sand- og grusdominert bakke og i områder med denne naturtypen kan det leve spesialiserte insekt- og sopparter som er avhengig av denne skogtypen for å overleve.

Naturtypen er en av Elverums ansvarsnaturtyper. I Elverum finnes denne naturtypen rundt byområdet, med hovedtyngde på Starmoen og Løvbergsmoen. To av områdene som er kartlagt som viktige berører reguleringsplanen for sandtaket. Dersom uttak av masser igjen er aktuelt vil dette kunne skade og ødelegge naturverdiene, spesielt den nordre delen hvor uttak ikke har skjedd ennå.

Kommunen vurderer derfor å oppheve planen for å sikre naturverdiene. Kartleggingen og vurderingen er gjennomført av Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) på vegne av kommunen og kan ses til høyre.

Forslag til nytt arealformål i revidert KPA

Å oppheve en plan betyr at planen mister sin rettsvirkning og ikke lenger gjelder. Det vil være formålet avsatt i KPA, med tilhørende bestemmelser, som gjelder. I forslag til revidert KPA ligger arealet inne som LNF-område (landbruk-, natur- og friluftsområder) med tilhørende hensynssoner for naturområder.

Innenfor arealer avsatt til LNF-områder er det kun tiltak som er knyttet til stedbunden næring (landbruksnæringen) som er tillatt. Hensynssonene angir at det er viktige naturverdier som skal prioriteres ved eventuelle tiltak.

Et kart over et grønt område der halve venstre side er skravert med svart farge, som viser hensynssone for naturmiljø. - Klikk for stort bildeUtsnitt av forslag til revidert kommuneplan med angitt plangrense for gjeldende plan. Skravuren angir hensynssone for naturmiljø.

Medvirkning

Du har nå mulighet til å komme med merknader og innspill til oppstart av oppheving av reguleringsplanen. Merknader og innspill må sendes skriftlig til oss innen 5. november 2024.

Prosessen videre

Kommunen har, som del av kommuneplanarbeidet, igangsatt planprosesser for seks andre reguleringsplaner. Disse ligger til offentlig ettersyn. Etter fristen for Starmoen sandtak har gått ut skal man vurdere alle merknader og innspill. Dersom man går videre med opphevelse av planen skal dette konsekvensutredet og det skal utarbeides en planbeskrivelse.

Dette skal legges ut til offentlig ettersyn, og kommunen har mål om at dette skjer i desember/januar.

Det er et mål om at alle reguleringsplanene skal oppheves samtidig som man vedtar kommuneplanens arealdel. Det er planlagt at endelig vedtak gjøres på våren 2025.

Ta gjerne kontakt ved spørsmål!

Varsel om oppstart og oppheving av reguleringsplaner følger av plan- og bygningsloven §§ 12-8 og 12-14.

Kommunen saksbehandler er Ingrid Hvidsten Gabrielsen.