Trenger du hjelp?

Det er helt normalt at du opplever psykiske utfordringer i løpet av livet ditt. Rundt halvparten av Norges befolkning får det, og det rammer personer i alle aldersgrupper og i alle lag av befolkningen.

Hvordan problemene viser seg, varierer fra person til person, avhengig av livssituasjon og omfanget av problemet.

Har du selvmordstanker?

Opplever du psykiske kriser, som selvmordstanker, psykose og/eller forvirring? Da skal du ringe legevakten på telefon 116 117 eller ambulant akuttenhet, DPS Elverum-Hamar, telefon 62 58 18 88 med åpningstid hverdager 07.30 - 19.00.

Utover ordinær åpningstid, er det kun kort veiledning og rådgiving per telefon hos ambulant akuttenhet. Akutte henvendelser som ikke kan vente til ambulant akuttenhet åpner, rettes til legevakt.

Hvordan får du hjelp?

Sliter du med psykiske helseplager eller rusproblematikk på en slik måte at det går utover aktiviteter i hverdagen, kan du ha rett til helsehjelp på sykehus eller kommune.

Du kan kontakte fastlegen din, slik at denne kan hjelpe deg, eller hjelpe deg med å finne frem til riktig tilbud.

Dette kan være punkter til hjelp når du snakker med fastlegen:

  • Beskriv hva som er utfordringene dine
  • Hvor lenge har du hatt det sånn, og hvordan påvirker det hverdagen din?
  • Er det spesielle tilbud du har hørt om og ønsker mer informasjon om?
  • Er det steder der du kan møte andre som har lignende utfordringer, nettressurser eller brosjyrer som kan være til nytte?
  • Hvilke erfaringer har du med bruk av medisiner?

Hva slags hjelp kan du få?

Hva som hjelper, vil kunne være forskjellig fra person til person. Det kan være for eksempel kurs, aktiviteter, selvhjelp eller individuell oppfølging for å mestre ulike utfordringer.

For noen kan det være viktig hjelp i nettverk og familie eller i frivillige organisasjoner, utenom offentlige tilbud.

Sliter du med milde til moderate psykiske helseplager, er det også en del grep du kan ta selv, enten før du søker hjelp, eller i stedet for hjelp.

Noen ønsker å søke privat hjelp. Hvis du leter etter en psykolog eller vil lese mer om psykiske lidelser og livsutfordringer, så finner du informasjon på finnenpsykolog.no.

Hjelpetelefoner

For mange kan det være god hjelp å snakke åpent med noen de kjenner og stoler på. For andre vil det være bedre å ringe og snakke med noen som selv har følt problemene på kroppen.

Det finnes mange steder å henvende seg dersom du trenger noen å snakke med. Her finner du noen av de hjelpetelefonene og nettstedene som er tilgjengelig.

Mental Helses hjelpetelefon og Kirkens SOS svarer hele døgnet og passer godt for noen.

Her er en oversikt over ulike hjelpetelefoner og nettressurser: Hjelpetelefoner og nettsteder

Blir jeg frisk?

Rus og psykisk helse i Elverum kommune har en recoverybasert tilnærming. Sentralt i forståelsen av recovery, som en personlig prosess, er at det ikke nødvendigvis dreier seg om å bli «symptomfri» eller kvitt alle problemene.

Det er å leve et godt liv som en innbygger, og ikke bli møtt som en «psykiatrisk pasient».

Deegan (1996) sier at recovery dreier seg om:

«… ikke å bli ‘frisk’ eller symptomfri eller ‘stabilisert’, men heller en utvikling av selvet – ved at man både aksepterer sine egne begrensinger og oppdager en verden av nye muligheter. Dette er et av de viktigste paradokser ved recovery: gjennom å akseptere hva vi ikke kan gjøre eller være, begynner vi å oppdage hva vi kan være og hva vi kan gjøre. Derfor er recovery en prosess. Det er en måte å leve på. Det er en holdning og en tilnærmingsmåte til de daglige utfordringer … ikke en lineær prosess.»

Lenker til nyttige nettsider innen psykisk helse