Dette kan du gjøre selv

Vanene dine påvirker helsa di – den fysiske så vel som den psykiske. På samme måte som du med små grep kan styrke den fysiske helsa, kan små grep også styrke den psykiske helsa.

Gode råd

Helsedirektoratet har fem gode råd for økt livskvalitet og sterkere psykisk helse: knytt bånd, vær aktiv, vær oppmerksom, forsett å lære og gi andre.

Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (ROP) har også råd for hvordan du kan hjelpe deg selv mot depresjoner.

Se video som gir deg strategier mot grubling:

Selvhjelp

Selvhjelp er å ta utgangspunkt i problemet, gå inn i en prosess - alene eller sammen med andre, for å skaffe deg innsikt og starte en endring.

Besøksvenn

Synes du at døgnet har mange og lange timer? Trenger du noen å prate med, eller som kan bli med deg ut? Flere organisasjoner har tilbud om besøksvenn:

Vil du lære mer om egen psykisk helse?

Vi tilbyr kurs med enkle metoder, enten om du vil lære mer om egen psykisk helse eller ønsker mer kunnskap som pårørende, tjenesteyter eller av annen grunn.

Gjennom kurset "Tankens kraft" lærer du enkle metoder til hjelp mot uro, depresjon og negative tanker. Les mer om kurset og når det holdes her.

Gode råd for bedre søvn

De aller fleste av oss har problemer med å sove innimellom. Dette er helt normalt. Gode søvnvaner gjør at du sover bedre søvn og forebygger framtidige søvnproblemer. 

Hjelpetelefoner og nettressurser

Det finnes mange telefontjenester og nettsider hvor du kan få råd, veiledning og noen å snakke med. De fleste er drevet av humanitære og frivillige organisasjoner.

Både telefontjenestene og nettsidene er som regel bemannet av frivillige som har fått opplæring, ulike fagpersoner eller brukere og pårørende med erfaringer.

Lenker til nyttige nettsider innen psykisk helse