Selvkost

Du som innbygger skal betale det det koster for kommunen å levere tjenestene. Verken mer eller mindre.

Selvkost er den totale kostnadsøkningen kommunen har ved å produsere en bestemt tjeneste. Gebyrene kommunen mottar fra abonnentene kan ikke overstige denne kostnaden. For eksempel kan kommunene ikke tjene penger på eller gå i overskudd på vann- og avløpstjenestene.

Tjenester som finansieres over selvkost:

  • vann og avløp 
  • byggesak
  • oppmålingsforretninger etter matrikkelloven
  • føring av matrikkelen
  • renovasjon
  • brannforebyggende tjeneste

Generasjonsprinsippet

Generasjonsprinsippet ligger som en grunnleggende forutsetning for beregning av selvkost.

Prinsippet innebærer at brukerne av dagens tjenester betaler det som dagens tjenester koster (kalles også det finansielle ansvarsprinsipp).

Begrunnelsen er at dagens innbyggere verken skal subsidiere eller bli subsidiert av framtidige innbyggere, men at gebyrene som den enkelte betaler i året, så langt som mulig skal reflektere kommunens årskostnad ved å levere tjenesten til denne innbyggeren.

Beregnes ut ifra regnskapet

Selvkost skal beregnes ut ifra regnskapet til den aktuelle virksomheten. Det følger av dette at kostnader som ikke er regnskapsført det aktuelle året ikke kan tas inn i selvkost.

Det er gjort ett unntak for investeringskostnader ved at en i selvkost benytter andre avskrivninger og rentekostnader enn i årsregnskapet.

Bruk av historisk kost og regnskapsførte verdier skal sikrer at abonnenten kun finansierer kostnader som faktisk er påløpt. Dette innebærer at kostnader som er beregnet ut ifra alternative markedspriser ikke kan inngå i selvkost.

Du kan lese mer om hva selvkost her på Norsk vanns nettside her.